Intelligens Kamerarendszer - Eu-Secure Insurance and Safety Zrt.

Tartalomhoz ugrás
IP - Hálózati Kamerás Rendszer


Intelligens Videokamerás Megfigyelőrendszer
Videótartalom elemzés és intelligens mozgásérzékelés
A Cégekre szabott ipari videó megfigyelő rendszereinkkel telephelyüket ellenőrizhetővé és átláthatóbbá alakítjuk, melyben így könnyedén nyomon követhetővé válnak az események. A cégtulajdonosok és a vezetők ezáltal reális képet és objektív segítséget kapnak cégük irányításához. Az intelligens kamerarendszereink segítségével feltárjuk a nem kívánt eseményeket. A korszerű, intelligens kamerás rendszerek előnyei…
Hatékony munkaerő-felhasználás
A biztonsági kamerákkal történő megfigyelések esetében mind időbeli, mind mennyiségbeli korlátokat szabhat az ember koncentrálóképessége. Az intelligens videók segítségével azonban nemcsak nagyobb területeket (több kameraképet) ellenőrizhetünk, de ehhez kisebb létszámú személyzet szükséges. A VCA alkalmazások ugyanis minden esetben riasztással figyelmeztetik az operátort, ha esemény van: a megfigyelt területen mozgás történik, vagy a megfigyelt tárgyat elmozdítják, esetleg a kamerát próbálják hatástalanítani.
Csökken a hálózati terhelés és a tárhely-igény
Az intelligens videók általában nem folyamatosan, hanem megadott események bekövetkeztekor rögzítenek, a hálózati rögzítőn, az NVR-en többnyire csak releváns videóanyagok kerülnek tárolásra. Ha a kiválasztott intelligens rendszerünk nem intelligens rögzítőt, hanem intelligens kamerát (vagy kamerákat) tartalmaz, akkor a hálózati sávszélesség is jelentősen csökkenthető, hiszen a rögzítőre már csak a lényeges, riasztást is generáló adatok kerülnek át.
Gyorsabb a keresés a rögzített anyagban
Mivel a VCA-val rendelkező rendszerek csak olyan felvételeket rögzítenek, melyeken esemény történt, ez jóval kisebb anyag, mint a folyamatos megfigyelés rögzítése. Így jelentősen lecsökken a tárolásra kerülő videóanyag mennyisége. Amikor egy felvételt vissza kell keresni, a kisebb méretű, rövidebb anyagban gyorsabban megtaláljuk. A metaadatokkal dolgozó rendszerekben még könnyebb a keresés, hiszen a rendszer még a rögzítés során felcímkézi a felvételeket, és a megfelelő keresőszavakkal pár másodperc alatt akár többnapnyi felvett anyagban is megtalálhatjuk a releváns felvételt.
A biztonságtechnikán kívül más területen is alkalmazható
Intelligens kamerarendszereket ma már nem csak a biztonságtechnikában, hanem számos egyéb területeken is alkalmaznak. Végezhetünk statisztikai vagy marketing célú megfigyeléseket, például a vásárlói szokások, -útvonalak, vagy az üzletek forgalmának követése céljából. Ezen kívül gépjárművek számlálása, sebességmérés, esetenként forgalmi szituációk elemzése is megvalósítható videótartalom elemzéssel.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a videótartalom analízis számos területen igen jó eredményekkel bizonyította létjogosultságát, használata által nőtt a hatékonyság és csökkentek a költségek. A felhasználási lehetőségek sora hosszú, melyek közül itt a legújabbakat illetve a leggyakrabban használtakat mutatjuk be.  
ARCKERESÉS funkció használatával olyan képekre lehetséges rákeresni, amelyek megfelelnek egy képnek vagy fotónak, így pillanatok alatt be lehet azonosítani a keresett személyt. A SZOCIÁLIS TÁVOLSÁGTARTÁS MEGSÉRTÉSÉNEK ÉSZLELÉSE funkció rendkívül eredményesnek bizonyult a koronavírus terjedésének lassításában. OFFLINE ELEMZÉS lehetővé teszi speciális kriminalisztikai keresési funkciók alkalmazását az importált videók segítségével. PILLANATKERESÉS, a funkció alapján előre megadott kritériumok alapján gyors keresését lehet megállapítani. IDŐTÖMÖRÍTŐ használatával akár egy órányi rögzített videóanyagot néhány perc alatt lehetséges megtekinteni. CÍMKÉZÉS ÉS NYOMON KÖVETÉS “TAG&TRACK” Meghatározott területen a kijelölt mozgás különböző kamerák által történő követése. AUTOMATIKUS RENDSZÁMFELISMERÉS funkció alkalmazásával a rendszer felismeri és azonosítja egy-egy jármű rendszámát és a rendszerbe integrált funkciót rendeli hozzá (kapunyitás, riasztás, operátor értesítése, email értesítés küldése… ). INTERAKTÍV 3D TÉRKÉP egy intuitív interfész funkció a kamerák pontos helyének meghatározásához. AUTOZOOM funkció használatával mozgás vagy meghatározott esemény esetén az adott kamera automatikusan ’zoommol’ az eseményre, automatikusan követi az objektumot. INTELLIGENS BOLTI MEGFIGYELÉS funkció használata esetén a rendszer, a kasszakezelő munkaterületének folyamatos rögzítésével egyidejűleg a pénztárbizonylat adatait is rögzíti egy felületen, hogy megakadályozhatók legyenek a pénztáros vagy az ügyfél által elkövetett csalások, lopások. A rögzített felvételek alapján visszakereshető bármely vásárlási esemény, bármikor élőben látható, hogy mi történik a kasszakezelő munkaterületén. A nyugták szövege az adott értékesítési pont tranzakciójának video adataival összhangban kerül rögzítésre. A rendszer színkombinációval jelzi az egyes  - gyanús eseményeket a felvételeken. A különböző színek különféle pénztárosi műveleteket jelentenek (pénz visszafizetése, árengedmények nyújtása, megrendelések visszavonása és így tovább), hogy ezzel hívják fel az operátorok figyelmét a különböző műveletekre.
Objektumkövetés
Az objektumkövetést többnyire mozgatható, zoomolható kameratípusokkal (speed dome kamerák) lehet elérni. Segítségükkel biztosítható egy ember vagy jármű mozgásának követése a megfigyelt területen.
Haladási irány megfigyelése
Riasztást vált ki a megengedett közlekedési iránnyal szemben mozgó személy, vagy jármű. Ilyesmi nem csak autópályán történhet, hanem egyirányú utcában, vámvizsgálat során vagy repülőterek egyéb folyosóin egyaránt. Ezzel a szoftverrel és a megfelelő intézkedésekkel megakadályozható számos közúti baleset, amely akár emberéletet is követelne.
Zsúfoltságdetektálás
A mozgásdetektálás továbbfejlesztett verziója. Jellemzően ott alkalmazzák, ahol esély van nagyobb tömeg, vagy forgalmi dugó kialakulására és ezt szeretnék kontrollálni, megelőzés vagy a veszélyek elhárítása céljából. Ilyen terület lehet például vasútállomás, közterület, autópálya, sportlétesítmény. Amikor az autók vagy emberek száma elér egy előre meghatározott számot, a rendszer riasztást generál. Figyelmeztethet szabálytalan gyülekezésre, de a forgalom, vagy sorban állás miatt kialakuló tömegre is.  Marketing célú felhasználása elterjedőben van, mert az áruházi vevőforgalom figyelés segíti a munkaszervezést: a vevők gyorsabb, jobb kiszolgálását több pénztáros vagy polcfeltöltő beállításával.
Rendszámfelismerés
A rendszámfelismerés funkció az álló, vagy mozgó járművek rendszámainak felismerésére, illetve azonosítására szolgál. Akkor működik megfelelően, ha a kamera és főleg az optikája kifejezetten támogatja a rendszámfelismerést. A mozgó jármű rendszámát beazonosítani amúgy sem egyszerű feladat, különösen ködös, esős alkonyatkor. Többet is megtudhat a rendszámfelismerés problémáiról és azok megoldásairól itt: Rendszámfelismerés
Sebességérzékelés és forgalomszámlálás
Célja a gépjárművek sebességének ellenőrzése. A rendszer figyelmeztet, amennyiben egy gépkocsi meghaladja a megengedett sebességet. Rögzített felvételek elemzésénél, egy adott útszakaszon elhaladó járművek mennyiségi mérése is megvalósítható vele.
Futásérzékelés
A futásérzékelés azok közé a detektálásfajták közé tartozik, melyeknek célja a gyanús események kiszűrése. A rendszer akkor ad riasztást, amikor a megfigyelt területen egy ember a normál haladási sebességnél gyorsabban mozog (valószínűleg  menekül).
Bóklászás érzékelés
A program képes kiszűrni a látott képekből, ha egy személy cél nélkül bolyong a megfigyelt területen, vagy ha egy adott ponthoz nyilvánvaló ok nélkül folyamatosan visszatér. A gyanús magatartásmintákat olyan mértékben képes azonosítani, hogy ha a megfigyelt személyt időközönként más személy vagy objektum el is takarja, a mozgását akkor is folyamatosnak veszi, ha pedig gyanúsnak értelmezi a viselkedését, akkor riasztást indít.
Arcfelismerés
Az arcfelismerési funkciót nem csak a biztonságtechnikában, hanem a marketing területén is felhasználják. Az arcfelismerés kombinálása egy előzetesen létrehozott arckép adatbázissal, lehetőséget biztosít azonosításra is, amivel meg lehet akadályozni illetéktelen személyek bejutását az adott területre. Ma már vannak olyan intelligens algoritmusok, amelyek segítségével egy áruház vásárlóinak neme és életkora is viszonylag jól beazonosítható, ami az áruház vásárlói körének alapos elemzésére ad lehetőséget.
Mozgásérzékelés
A rendszer riasztást generál, amennyiben a megfigyelt területen valamilyen mozgás történik. Ha már rögzített felvételt nézünk, megvizsgálhatjuk, hogy volt-e mozgás az adott területen egy bizonyos időintervallumban, amikor az nem lett volna indokolt.
Hangérzékelés
Olyan esetekben hasznos, amikor a kamerával megfigyelt terület túl sötét vagy más okból nehezen látható. Mivel a mozgás hangeffektussal jár, egy beállított zajszint elérését követően a rendszer elkezdi rögzíteni a képeket, illetve riasztást generál, annak ellenére, hogy a kamera nem képes érzékelni a mozgást.
Alakfelismerés
Rendkívül széleskörű a felhasználási területe, akár kerítés-, akár forgalom-megfigyelésnél alkalmazzuk. Alakfelismerési detektorral megkülönböztethető, hogy a védett területhez közelítő vagy oda belépő alak állat-e vagy ember, és így csak valós helyzetben történik riasztás. Forgalomfigyelés esetében számos esetben riaszthat: például, ha egy híd vagy aluljáró közelébe túl magas jármű kerül; vagy ha forgalommal szemben közlekedő járművet detektál. Emellett jól hasznosítható forgalomfigyelési statisztikák készítésére. Alakjuk alapján megkülönböztethetőek az egyes járműtípusok is, Ezzel elérhetővé válnak útterhelési és forgalmi adatok: adott időszakban, adott útszakaszon milyen típusú járművek milyen gyakorisággal járnak.
Alakváltozás felismerés
Az alakváltozás felismerés lehetővé teszi például annak érzékelését, ha egy ember leguggol vagy elesik.
Vonalátlépés érzékelés (virtuális kerítés)
A rendszerbe beprogramozható, hogy adott területen, vagy terület köré virtuális határvonalat húzzon. Ez a terület funkcióját tekintve szinte bármi lehet: parkoló, vasúti sín, építkezés, telephely, erőmű, ipartelep. A virtuális kerítés egybeeshet a valós kerítéssel is. Amennyiben a határvonalat valaki átlépi (vagy átmászik a fizikai kerítésen), a rendszer riasztás jelzést küld. Emellett a program el tudja különíteni, hogy a kerítést állat vagy ember közelítette meg, valamint arra is riaszthat, ha valaki indokolatlanul sokáig tartózkodik a kerítés közelében.
Eltűnt tárgyak (lopás) érzékelése
Akkor is szükség lehet riasztásra, ha a megfigyelt területre nem befelé igyekszik valaki, hanem kifelé vinne valamit. Programozással kijelölhetőek a megfigyelt tárgyak, ezek elmozdulásakor küld riasztást a rendszer. A funkció legfőbb alkalmazási területei galériák és múzeumok. Ha a megfigyelt kép vagy műtárgy (bizonyos határértéken túl) elmozdul a helyéről, a rendszer azonnal jelez a megfigyelő személyzet felé. Rögzített felvétel esetén könnyűszerrel visszakereshető, hogy az adott tárgyat pontosan mikor és milyen módon tulajdonították el. Ennél az üzemmódnál az érzékenység széles skálán állítható, mert például egy galériában a nézelődők mozgását figyelmen kívül kell hagyni, csak a konkrét tárgyelmozdítás indíthatja be a rendszert.
Elhagyott (idegen) tárgyak érzékelése
Akkor küld riasztást a rendszer, ha azt érzékeli, hogy egy tárgy huzamosabb ideig felügyelet nélkül marad a megfigyelt területen. Elsősorban repülőterek, vasútállomások és más nagy személyforgalmú területek esetében van ennek jelentősége, hiszen az esetleges terrortámadásokat így meg lehet akadályozni. Ezen túlmenően forgalom-megfigyelés során is alkalmazzák, közlekedési kihágások, tilos parkolások kiszűrésére.
Kamera elleni szabotázs érzékelése
Minden esetben a rendszer eszközeinek védelmére szolgál. Riasztást küld, ha a kamerát letakarják, festékkel lefújják, elforgatják, elmozdítják vagy megrongálják.
Vissza a tartalomhoz